31 май 2014

IN MEMORIAM AETERNAM PETYO ANGELOV (1978-2012)


На 06. май се навършиха две години, откакто ни напусна Петьо Ангелов.

Петьо притежаваше уникалната дарба да научава бързо всякакви чужди езици. За един месец той беше способен да научи и най-трудния език, както е доказвал. Казваше, че използва около 40, но и сам не можеше да посочи точно колко са. Класически филолог по образование (завършил само за две години специалността), той имаше магистратура по египтология, а в последните години се занимаваше активно с математика и физика, работейки по съчиненията на Исак Нютон, писани на латински. Заради всичко това мнозина подхождаха към него с любопитство и по-скоро от някаква куриозност. На други той се струваше странен. Но тези, които имаха възможността да общуват по-продължително време с него, разбираха неговата дълбока душевност (той издаде и един роман) и всеотдайността, с която той подхождаше към всяка работа. Макар и постоянно затрупан от задачи, той винаги беше усмихнат и готов да помогне на всеки. Такава беше и целта на неговото дело – с преподаването си, с поредния си превод или научно изследване той винаги откриваше полезното, важното, красивото, с което обогатяваше себе си, но най-вече другите. Като създател на собствена система на преподаване той се беше захванал с реализирането на мащабен проект за разпространението и в Европа, но, уви, времето не стигна. Делото, примерът му, а и красивият му глас (снимката е от концерт през 2011 г.) ще останат винаги сред нас.


Sit tibi terra levis!

Снимката е взета от албума на КВФ "Елици". Петьо се присъедини към формацията за концерта, който тя изнесе на 22. април 2011 г.

1 коментар:

  1. Бог да го прости!

    Всички имаме един дълг към него - той имаше стотици страници превод от гръцки на извори за Египет: исторически предимно, но и географски и др. Такива бяха най-вече изследователските му намерения за дисертация. Тези стотици страници, а може и да са над хиляда, са при Любен Козарев, шеф и собственик на "Изток-Запад".

    На панихидата на 40-ия ден от внезапната смърт на Петьо - Бог да го прости! - пред всички в Зала 1 г-н Козарев обеща, че ще ги публикува. Но явно трябва постоянно да му се напомня...

    Бог да прости Петьо и да всели душата му в места светли и прохладни, откъдето е изчезнала всяка болка, скръб и въздишка!

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации

Общо показвания