29 юни 2014

VOX CLASSICA НА ПЕТ ГОДИНИ



Днес, 29.06.2014 г., в деня на Св.Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел, нашият сайт VOX CLASSICA BULGARIAE навършва цели пет години. 

За това време се натрупа голямо количество публикации, които от една страна информираха за актуални събития в България и по света, свързани с Античността, класическото образование, латинския и старогръцкия, класическото наследство през вековете и в наши дни и разбира се, за това, което през Ренесанса Леонардо Бруни (а и редица останали забележителни автори) са нарекли studia humanitatis, на български можем да приемем общия превод "занимание с, стремеж към човешкото" - колкото и всеобхватно и същевременно неопределено да звучи това. Не само събитията, но и самите хора, занимаващи се с всичко това, са "на фокус" в тази страница. 

От друга страна авторът на сайта се опитваше да събира важни текстове и други материали, свързани с изброените по-горе теми, които да са достъпни и по-лесно откриваеми в Интернет пространството, за да могат тези, които се занимават професионално или любителски с въпросните проблеми, да ги ползват свободно, а от друга страна хора, които тепърва искат да се запознаят с Античността, класическата филология и свързаните с тях дялове от хуманитаристиката, да имат някаква отправна точка.

За последните два месеца страницата е посетена близо 2600 пъти, което е едно скромно постижение, но същевременно показва, че в България има една стабилна общност, която се интересува от тези въпроси. Разбира се, тези пет години са много малко на фона на дългата история на българската класическа филология и на българската хуманитаристика и още по-малко на фона на хилядолетната класическа традиция, но се надяваме се сайтът да е допринесъл поне малко за консолидирането и разширяването на тази общност.

И едно съобщение: за редовното си списване и за издирването и публикуването на наистина важна информация и интересни текстове, сайтът търси сътрудник. Неговата дейност ще е по-скоро творческа и, разбира се, ad usum et bonum publicum. 

И тъй като страницата е основана именно в деня на Първоапостолите, най-големите мисионери и проповедници на Словото, нека поне частица от техния дух и тяхната отдаденост да присъства и тук в това "виртуално" пространство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Общо показвания