12 юни 2014

Юни - месец на римските фестивали в България

През този месец в България се провеждат два антични фестивала с възстановки на гладиаторски борби, традиционен пазар, пресъздаване на обичаи от римския бит и римска кухня.




Единият от фестивалите предстои на 21. юни (събота) и ще се проведе в санданското село Склаве. Както показва името (лат. sclavus - роб), тези земи са населявани още през античността от гърци, римляни и траки. На това място е имало римски пазар, чиято традиция и до днес се поддържа под формата на панаир, който се провежда през лятото. Според легендите именно на това място като роб е бил продаден известният герой Спартак и община Сандански е спечелила проект, който ще рекламира селото и околностите именно като "Родната земя на Спартак".

На 21. юни от 17 ч гостите на фестивала ще се пренесат в древността с възстановките на гладиаторски тренировки, на пазар за стоки и на пазар на роби. Предвижда се впоследствие да бъде направен филм и албум за събитието, които да бъдат допълнени и така да се формира малка експозиция, която да представя местните легенди и обичаи, а в нея да бъдат включени възстановки на облекло от древността и местни носии.

Повече информация може да бъде намерена чрез този линк.




На 07. юни в Монтана (също антично римско селище с древно име Municipium Montanensium), няколко дни преди празника на града - Св. Дух, се проведе първото издание на Фестивала на римския бит и култура. Събитието започна с шествие на гладиатори, което премина през града и завърши при възстановената Антична крепост. Там бяха показани възстановки на различни занаяти и обичаи, бяха поднесени ястия по древни рецепти, а кулминацията представляваше спектакъл със заглавие "Богинята Диана - покровителка на Монтана". В него се включи знаменитият актьор Любен Чаталов, а в ролята на Диана бе актрисата Марина Мозжухина (възпитаник на НГДЕК "Константин Кирил Философ"). 

Повече информация може да бъде намерена тук.

Заб. Първата снимка е от сайта infomreja.bg, а втората - от в. "Стандарт".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Общо показвания