23 август 2014

Латинският се завръща и в британските училища

Според данни, публикувани на 18. август, латинският е направил своето голямо завръщане в британските държавни училища. Докато преди 10 години държавните средни училища, предлагащи този предмет, са били само сто, сега те са над 600. Данните са изнесени от University of Cambridge School Classics Project, организация, чиято цел е да подкрепя развиването на класическото образование в средните училища.

Главният герой в Cambridge Latin Course Caecilius (от страницата на CSCP)

Една от главните причини за това увеличение е държавното финансиране, което позволява на организацията да развива дигитални материали за обучение, които позволяват на училища без учители по латински да могат да предлагат предмета за изучаване онлайн. Наскоро тя получава грант от 500 000 лири (за две години), който да позволи активното продължаване на дейността в подпомагането на училищата.

University of Cambridge School Classics Project (чийто сайт може да бъде посетен чрез този линк) предлага различни видове подкрепа за развитието на класическото образование. На първо място това са консултации за училища, които искат да въведат латински и старогръцки в рамките на своя образователен curriculum. Проектът помага с консултации на място или по видеоконферентна връзка, снабдява училищата с подходящи материали и им асистира при организирането на учебни пътувания до археологически обекти от римската епоха.

Другата част от дейността му се изразява в предлагането на индивидуални електронни курсове за хора на всякаква възраст. Това могат да бъдат ученици, които искат да получат определен сертификат за достигнато ниво по езика, който да им послужи в рамките на училищното образовани, или хора с интерес към латинския и Античността, които искат да придобият начални познания по езика или да задълбочат вече получени такива. Курсовете използват популярния Cambridge Latin Course и се осъществяват по e-mail с т.нар. e-tutor, който проверява и оценява работата на учащия. Предлагат се и уроци по уебкамера.

Арън Нелсън показва учебниците по латински на своя iPad

Тези курсове се използват и от ученици извън Великобритания. Американският вестник Recorder представя Арън Нелсън, ученик в училище Mohawk в щата Масачузетс, който по своя инициатива завършва успешно един от електронните курсове на Cambridge Latin Course и по този начин вдъхновява цяла група свои съученици за изучаването на латински. Директорката на училището откликва на техния интерес и от тази есен училището сключва договор с Кеймбридж за въвеждането на латински в училището. Обучението ще се провежда, разбира се, под ръководството на учител от училището, но с електронни книги и приложения за iPad, както чрез онлайн видеоматериали, предоставени от университета.

По материали на Independent и Recorder .

1 коментар:

Популярни публикации

Общо показвания