10 март 2014

"Антигона" на Софокъл - издание на старогръцкия текст и нов превод на български от доц. д-р Николай Гочев


На 07. март в кафе-галерия "Synthesis" бе представена една уникална за България книга - издание на старогръцкия текст (по изданието на Август Бьок от 1843 г.) и нов превод на български (в стихове) на Софокловата трагедия "Антигона", направен от доц. д-р Николай Гочев от Катедра "Класическа филология" на СУ "Св. Климент Охридски". Издателството е "Проектория", което преди малко повече от година издаде и превода на "Херметическия корпус", направен отново от доц. Гочев.

Книгата се предлага в няколко варианта - на хартия и електронен, като при електронния има възможност за избор - дали книгата да бъде закупена като билингва, или на един от двата езика. Освен по книжарниците, тя може да бъде поръчана от сайта на издателството: https://projectoria.com/product/product?path=65&product_id=98 .

На канала "Класически изследвания" е качен пълен запис на представянето, в което участваха освен преводача още Анастас Герджиков, Боян Манчев, Георги Тенев, Димка Гочева и Цена Желязкова (издател). Първата част от видеото се намира тук:



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Общо показвания