29 юни 2014

VOX CLASSICA НА ПЕТ ГОДИНИ



Днес, 29.06.2014 г., в деня на Св.Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел, нашият сайт VOX CLASSICA BULGARIAE навършва цели пет години. 

За това време се натрупа голямо количество публикации, които от една страна информираха за актуални събития в България и по света, свързани с Античността, класическото образование, латинския и старогръцкия, класическото наследство през вековете и в наши дни и разбира се, за това, което през Ренесанса Леонардо Бруни (а и редица останали забележителни автори) са нарекли studia humanitatis, на български можем да приемем общия превод "занимание с, стремеж към човешкото" - колкото и всеобхватно и същевременно неопределено да звучи това. Не само събитията, но и самите хора, занимаващи се с всичко това, са "на фокус" в тази страница. 

От друга страна авторът на сайта се опитваше да събира важни текстове и други материали, свързани с изброените по-горе теми, които да са достъпни и по-лесно откриваеми в Интернет пространството, за да могат тези, които се занимават професионално или любителски с въпросните проблеми, да ги ползват свободно, а от друга страна хора, които тепърва искат да се запознаят с Античността, класическата филология и свързаните с тях дялове от хуманитаристиката, да имат някаква отправна точка.

За последните два месеца страницата е посетена близо 2600 пъти, което е едно скромно постижение, но същевременно показва, че в България има една стабилна общност, която се интересува от тези въпроси. Разбира се, тези пет години са много малко на фона на дългата история на българската класическа филология и на българската хуманитаристика и още по-малко на фона на хилядолетната класическа традиция, но се надяваме се сайтът да е допринесъл поне малко за консолидирането и разширяването на тази общност.

И едно съобщение: за редовното си списване и за издирването и публикуването на наистина важна информация и интересни текстове, сайтът търси сътрудник. Неговата дейност ще е по-скоро творческа и, разбира се, ad usum et bonum publicum. 

И тъй като страницата е основана именно в деня на Първоапостолите, най-големите мисионери и проповедници на Словото, нека поне частица от техния дух и тяхната отдаденост да присъства и тук в това "виртуално" пространство.

12 юни 2014

Юни - месец на римските фестивали в България

През този месец в България се провеждат два антични фестивала с възстановки на гладиаторски борби, традиционен пазар, пресъздаване на обичаи от римския бит и римска кухня.




Единият от фестивалите предстои на 21. юни (събота) и ще се проведе в санданското село Склаве. Както показва името (лат. sclavus - роб), тези земи са населявани още през античността от гърци, римляни и траки. На това място е имало римски пазар, чиято традиция и до днес се поддържа под формата на панаир, който се провежда през лятото. Според легендите именно на това място като роб е бил продаден известният герой Спартак и община Сандански е спечелила проект, който ще рекламира селото и околностите именно като "Родната земя на Спартак".

На 21. юни от 17 ч гостите на фестивала ще се пренесат в древността с възстановките на гладиаторски тренировки, на пазар за стоки и на пазар на роби. Предвижда се впоследствие да бъде направен филм и албум за събитието, които да бъдат допълнени и така да се формира малка експозиция, която да представя местните легенди и обичаи, а в нея да бъдат включени възстановки на облекло от древността и местни носии.

Повече информация може да бъде намерена чрез този линк.




На 07. юни в Монтана (също антично римско селище с древно име Municipium Montanensium), няколко дни преди празника на града - Св. Дух, се проведе първото издание на Фестивала на римския бит и култура. Събитието започна с шествие на гладиатори, което премина през града и завърши при възстановената Антична крепост. Там бяха показани възстановки на различни занаяти и обичаи, бяха поднесени ястия по древни рецепти, а кулминацията представляваше спектакъл със заглавие "Богинята Диана - покровителка на Монтана". В него се включи знаменитият актьор Любен Чаталов, а в ролята на Диана бе актрисата Марина Мозжухина (възпитаник на НГДЕК "Константин Кирил Философ"). 

Повече информация може да бъде намерена тук.

Заб. Първата снимка е от сайта infomreja.bg, а втората - от в. "Стандарт".

09 юни 2014

Lingua Latina viva или часове по "разговорен" латински в НГДЕК

Уточнение: в заглавието думата разговорен стои в кавички, тъй като не става дума за разпространените напоследък опити за привличане на интерес към латинския чрез разговори на тема космически кораби или частите на реактивния двигател (в които по принцип няма нищо лошо, стига да бъдат използвани умерено), а за традиционен метод на обучение по класически езици, при който езикът се употребява като съвременен жив език.

В средата на април Димитър Драгнев, бакалавър по класическа филология на СУ проведе няколко часа по латински език с учениците от 8. и 11. клас на НГДЕК "Константин Кирил Философ". В тях беше използван т.нар. Methodus Natura или естествен метод, чиято цел е активното владеене на съответния език като гаранция за доброто ниво на владеене на езика въобще. В часовете учениците се учеха да пишат и говорят на латински, като се започна от най-основните фрази - поздрави, представяне, изразяване на мнение и предпочитания. 





След това бяха прочетени няколко диалога, които учениците имаха време предварително да разгледат и разберат с помощта на бележките в полето отстрани. Те представляват превод на някои думи или фрази, но в повечето случаи латинският език бива обясняван отново с други, вече познати думи и изрази на латински (той е lingua per se illustrata - "обяснен чрез самия себе си"). Преводът на български в този случай не е основна цел, тъй като учениците разбираха точния смисъл на казаното от самия контекст.




Диалозите бяха разиграни на дъската от учениците, след което те получиха задача за домашно сами да съставят такива, използвайки наученото в часа. Своите текстове те представиха през следващите дни.

Този метод на обучение по класически езици е един от най-популярните в последните години и получава широко разпространение в редица страни в Европа (особено в Италия) и Северна Америка. Всъщност той не е нов по своята същност, защото именно това е методът, по който са се изучавали латински и старогръцки по времето на Ренесанса. Чак в средата на XIX в. той бива заменен от т.нар. граматико-преводен метод, в който, както показва името, основният акцент в обучението се пада на граматиката и на превода на съответния роден език.


06 юни 2014

Учебник по старогръцки език от проф. Мирена Славова

През 2013 г. проф. Мирена Славова, ръководител на катедрата "Класическа филология" в СУ "Св. Климент Охридски" издаде учебник по старогръцки език. Това е първият оригинален учебник по старогръцки език, който се появява на бял свят в последните повече от 20 години. Книгата е озаглавена "ΕΛΛΗΝΙΖΕΙΝ" (т.е. "да говорим, да бъдем като елините") и представлява нещо повече от учебник - тя е наистина въведение в гръцкия свят чрез най-представителното му проявление - старогръцкия език.

Тя е предназначена предимно за студенти от специалностите Класическа и Новогръцка филология (и от други специалности, в които е предвидено да се изучава старогръцки), които трябва да получат стабилни основни познания по старогръцки език. От опита, получен при преподаването на старогръцки език на неоелинисти, са отделени и специални примери и упражнения, които прокарват паралели между тези два етапа на развитие на гръцкия език.

Учебникът дава най-интересни представителни примери за употребата на езика, които представляват далеч не само антични крилати мисли или откъси от надписи. Включени са доста откъси от средновековния "живот" на старогръцкия език, сред тях и такива, свързани с България и българската история. Изданието е богато снабдено с таблици, илюстрации, карти, упражнения, тестове след всеки урок, както и речник, който включва всички думи, употребени в уроците.

Книгата може да се използва и за самостоятелно занимание със старогръцкия език, както и например от ученици от НГДЕК или духовните семинарии.

Публикувани са и две рецензии за нея: от Алексей Стамболов, докторант в катедра "Класическа филология" - тук и от доц. д-р Невена Панова, преподавател по старогръцка литература в брой 16 (2014) на "Литературен вестник", стр. 5 - тук

Учебникът може да бъде намерен в книжарниците на СУ и в "Български книжици".

Славова, Мирена "ΕΛΛΗΝΙΖΕΙΝ. Учебник по старогръцки език", С., 2013, 328 стр.

Популярни публикации

Общо показвания