31 декември 2011

Tyrtarion или интересен поглед към Катул

Tyrtarion е музикална група от Accademia Vivarium Novum в Рим и изпълнява стихотворения от римската поезия (Катул, Хораций, Лукреций) със съчинени авторски мелодии. Ето едно от известните стихотворения на Катул.

30 декември 2011

Какво правят във Ватикана с латинския?

Античността в България - преди и сега (нещо повече)

Не можете да намерите превод на произведение на античен автор или просто искате да знаете точния превод на някоя латинска сентенция? Трябва ви консултация, свързана с латинския или старогръцкия език? Искате да се свържете с известен учен в областта на хуманитаристиката? Пишете на автора на блога - Димитър Драгнев - dimitar.dragnev@gmail.com :)

Препратка към постинга за юбилея на Катедрата

Натисни тук: http://classicallanguages.blogspot.com/2011/12/blog-post_30.html

08. декември в Гълъбарника




На 08. декември по традиция Катедрата по класическа филология отбеляза студентския празник в Гълъбарника. Gaudeamus igitur!

Отбелязване на годишнината на Катедра "Класическа филология"


На 02.12.2011 г. в зала 1 на Ректората се състоя честването на 90 години от създаването на специалност "Класическа филология" в СУ. Сутринта се проведе тържествената сесия, в която поздравленията си отправиха забележителни български учени, както и възпитаници на Катедрата, като проф. Василка Тъпкова-Заимова (завършила класическа филология през 1947 г.), проф. Златозара Гочева, проф. Мария Чичикова, доц. Петър Делев, доц. Костадин Рабаджиев, проф. Стойна Пороманска, доц. Димка Гочева. От името на Ректора на СУ присъстващите приветства проф. Анастас Герджиков, заместник-ректор и професор по римска литература в Катедрата. Поздравления изказаха и проф. Цветан Теофанов, декан на ФКНФ и Гергина Тончева, директор основател на НГДЕК "Константин Кирил Философ".


Беше направен преглед на дейността на Катедрата сега, както и на известни и не дотам известни моменти от миналото й (програмата може да видите в предишните постове). В почивката гостите имаха възможността да опитат от ястия, направени по специално подбрани антични рецепти. Вечерта тържеството продължи в ресторант "Яйцето". 

01 декември 2011

"Антигона" в ДТ "Гео Милев" - Стара Загора




На 25.11.2011 г. в Стара Загора беше представена за пореден път "Антигона" от Софокъл (сценичен вариант Мария Донева, режисьор Ивелин Керанов). Постановката беше изиграна специално за пътуването на преподаватели и студенти от специалност "Класическа филология" на СУ "Св.Климент Охридски" във връзка с проекта за документиране на рецепцията на античната драма в България "Арион". След спектакъла се проведе дискусия между публиката, авторите на спектакъла и актьорите за вижданията им относно "Антигона" и за античния театър като цяло. В нея се включиха и ученици от НГДЕК "Константин Кирил Философ" - представлението беше част от програмата им за учебната експедиция "Августа Траяна 2011 г."

По-рано същия ден класиците разгледаха останките от древния град Августа Траяна, както и новия Регионален исторически музей. На 26.11., гл.ас. Доротея Табакова от Катедра "Класическа филология", Димитър Драгнев и Полина Йорданова, студенти от ІІ курс, се включиха в сутрешния блок на радио Стара Загора в интервю за работата им по проекта "Арион".

Популярни публикации

Общо показвания